Last Updated:
هواگیری رادیاتور خودرو

هواگیری رادیاتور خودرو و زمان صحیح هواگیری رادیاتور

فرمون

وظیفه‌ی اصلی رادیاتور خودرو خنک نگه داشتن موتور خودرو و اجزای مرتبط با آن است. در این میان آبی که در رادیاتور خودرو جریان دارد نقش مهمی در انجام این کار ایفا می‌کند. با روشن شدن موتور خودرو آب موجود در رادیاتور به حرکت در آمده و در مجرا‌های تو در توی موتور خودرو جریان می‌یابد. اگر به هر دلیلی این جریان آب مختل شود یا در روند آن تغییری به وجود آید، گرمای ایجاد شده در موتور خودرو افزایش یافته و ممکن است به قطعات مختلف آن آسیب‌های قابل توجهی وارد آورد. در این مقاله سعی کرده ایم که شما را با رادیاتور خودرو، عملکرد آن و نحوه و زمان هواگیری آشنا کنیم. با ما همراه باشید.

از جمله دلایلی که می‌تواند گردش آب در مجرا‌های پیچ در پیچ موتور خودرو را با اختلال مواجه کند و سیستم خنک کننده‌ی موتور را فلج سازد، کم شدن میزان آب موجود در رادیاتور خودرو یا وجود هوا در آن است. به این ترتیب پای هواگیری رادیاتور خودرو برای از میان برداشتن این مشکل به میان می‌آید و نحوه هواگیری رادیاتور از اهمیت قابل توجهی برخوردار می‌شود.

چرا باید رادیاتور خودرو را هواگیری کرد؟

همانطور که می دانید وظیفه آب در سیستم خنک کننده خودرو و رادیاتور انتقال گرما از موتور خودرو به محیط است، آب کار انتقال گرما را به واسطه ماهیتش خیلی خوب انجام می دهد ولی هر گاه هوایی در داخل این سیستم و لوله های خنک کننده قرار گیرد این عمل با اختلال مواجه شده و از آن جایی که هوا خیلی انتقال دهنده خوب حرارت نیست در جریال انتقال از نواحی مختلف گرمای بسیار بالای موتور را جذب کرده و تقریبا همان حرارت را به بخش های مختلف سیستم سرمایشی منتقل می کند که سبب سوختگی و ایجاد مشکلات مختلف و آسیب به قسمت های مختلف سیستم خنک کننده می شود و از طرف دیگر هم کار انتقال گرما و حرارت با اخلال مواجه شده که دمای موتور را بالا و بالاتر می برد.

واضح و روشن است اتومبیل هایی که دارای هر نوع پیچ یا خروجی هوا برای سیستم خنک کننده میباشند در صورت تخلیه آب به هر دلیلی برای جایگزین کردن مجدد مایع خنک کننده نیاز به هواگیری دارند . هواگیری همیشه به معنی باز کردن پیچ خروجی هوا نیست، در اتومبیل هایی که فاقد پیچ هواگیری هستند باید بعد از اضافه کردن آب به رادیاتور یا مخزن تحت فشار آب مدتی منتظر بمانید تا با وارد تمام مجاری موتور شود، بعد از روشن کردن موتور نیز باید پس از چند دقیقه سطح آب را مجددا برسی کنید و درب مخزن یا رادیاتور را ببندید . اما در اتومبیل هایی که دارای پیچ هواگیری هستند گذشت زمان و روشن کردن موتور اتومبیل باعث جابجایی آب در موتور و بیرون آمدن هوا نمیشود و باید هواگیری به صورت صحیح انجام شود.

 

 

دلیل هوا گرفتن رادیاتور ماشین

هوا گرفتن رادیاتور ماشین دلایل متعددی دارد، مهمترین دلیل هوا گرفتن رادیاتور ماشین نشتی در یکی از قسمت های سیستم است، بدین ترتیب که با خروج آب از سیستم هوا جایگزین آن شده و باعث بروز مشکل در عملکرد آن میشود. فشار آب رادیاتور ماشین در حالت داغ تا حدود زیادی بالا میرود و ممکن است آب از هر روزنه ای به بیرون نشت کند، بعد از روشن شدن فن و پایین آمدن نسبی دمای آب از فشار داخل سیستم کاسته شده و خلأ ایجاد شده باعث ورود هوا از سوپاپ درب مخزن آب می شود. تکرار این عمل باعث ورود مقدار زیادی هوا در سیستم و در نتیجه داغ کردن یا جوش آوردن موتور می شود.

یکی از دلایل مهم هوا گرفتن رادیاتور خودرو یا سیستم خنک کننده ماشین نشتی واشر سر سیلندر است. در خودروهای قدیمی بدلیل پایین بودن نسبت تراکم در سیلندر معمولا سوختن واشر سرسیلندر با نشتی آب در روغن همراه بود که اصطلاحا به این حالت قاطی کردن آب و روغن می گفتند.

در اتومبیل های امروزی به دلیل بالا بودن نسبی درصد تراکم و در نتیجه فشار بالای محفظه احتراق در صورت بروز هر گونه اشکال در واشر سرسیلندر قبل از ورود آب به داخل روغن ورود گازهای فشرده شده حاصل از احتراق موتور به سیستم خنک کننده باعث هوا گرفتن رادیاتور ماشین میشود. خرابی واشر سرسیلندر معمولا به صورت مرحله ای اتفاق می‌افتد، بدین ترتیب که در ابتدا هوای کمی وارد رادیاتور خودرو میشود که با باز کردن هفتگی درب رادیاتور یا مخزن آب خارج میشود. در مرحله بعد مقدار هوا زیاد شده و باعث باد کردن شلنگ های آب و اختلال در سیستم خنک کننده می شود.

علائم هوا گرفتن رادیاتور ماشین

رادیاتور ماشین هم به همان دلایل که رادیاتور منزل به هواگیری نیاز دارد باید هواگیری شود – در رادیاتور ماشین هوا جمع می شود. بدین ترتیب، ضد یخ نمی تواند گردش کند و ماشین بیش از حد گرم می شود. اگر یک یا چند تا از علایم زیر را دیدید، هواگیری رادیاتور ماشین باید انجام شود:

  • روی داشبورد یا دماسنج ماشین بدون دلیل، حرارت خیلی بالا و غیرعادی نشان داده می شود.
  • مایعات از رادیاتور می جوشد و به بیرون می زند.
  • موتورتان بوهای عجیب می دهد مخصوصا بوی شیرین (که ناشی از نشت یا سوختن مایع ضد یخ است)

به صورت ایده آل، بهتر است رادیاتور را پس از تعمیر یا تعویض یکی از قطعات سیستم خنک کننده هواگیری کنید. طی تعمیر، ممکن است هوا در سیستم جمع شود – پس از تعمیر و اصلاح رادیاتور ماشین، نگاهی به دما سنج بیندازید.

بطور کلی می‌توان گفت هوا گرفتن رادیاتور ماشین یا سیستم خنک کننده در صورت باد کردن شلنگ های آب معمولا بخاطر اشکال در واشر سرسیلندر است. برای اطمینان از علائم هوا گرفتن رادیاتور ماشین میتوان درب رادیاتور یا مخزن آب را در حالت صبحگاهی یا سرد بودن کامل موتور باز کرد. در صورت خروج هوا از سیستم در حالت سرد میتوان از سوختن واشر سرسیلندر اطمینان حاصل کرد. در مراحل شدیدتر سوختن واشر سرسیلندر باعث بد کار کردن (تک کار کردن ) موتور در ابتدای روشن شدن می شود.

هوا گرفتن رادیاتور ماشین بدون باد کردن شلنگ ها معمولا به خاطر نشتی در یکی از اتصالات سیستم است. در بعضی اوقات خرابی درب مخزن آب نیز باعث خروج آب در هنگام داغ شدن و هوا گرفتن رادیاتور می شود. ممکن است نشتی آب در شرایط خاص مانند لحظات قبل از روشن شدن فن رادیاتور یا باز شدن ترموستات اتفاق بیفتد. در چنین شرایطی میتوان با روشن گذاشتن موتور اتومبیل تا زمان داغ شدن کامل موتور و روشن شدن فن با بررسی نقاط مختلف اتصالات و قطعات سیستم خنک کننده محل نشتی را پیدا کرد.

 

هواگیری رادیاتور خودرو چگونه انجام می‌شود؟

روش اول

برای هواگیری صحیح رادیاتور ماشین باید در ابتدا در حالی که موتور خودرو خاموش است تمام پیچ های هواگیری را باز کنید. سپس درب رادیاتور یا مخزن آب را باز کرده و مایع مخصوص یا مخلوط آب و ضد یخ را درون رادیاتور یا مخزن بریزید. اتومبیل در هنگام هواگیری باید در محل صاف و بدون شیب باشد. بعد از مدتی هوای داخل سیستم از پیچ های هواگیری خارج شده و آب از آنها خارج میشود، بعد از اتمام هوا و خروج آب بدون قطع و وصل شدن از هر پیچ هواگیری ، آن را ببندید.

این کار را در مورد تمام پیچ های هواگیری رادیاتور خودرو انجام دهید. اگر از یکی از پیچ های هواگیری رادیاتور آب خارج نشد موتور را روشن کنید تا هوا به کلی خارج شده و آب بدون قطع شدن بیرون بیاید. بعد از بسته شدن تمام پیچ های هواگیری رادیاتور ماشین، موتور را روشن کنید و سطح آب را درون رادیاتور یا مخزن را مجددا برسی کنید. پس از اطمینان از کافی بودن سطح آب در مخزن یا رادیاتور درب آن را ببندید.

روش دوم

راه دیگر برای هواگیری رادیاتور ماشین این است که بگذارید ماشین در حالیکه درپوش رادیاتورش را برداشته اید روشن بماند. درپوش رادیاتور را بردارید، بگذارید حدود یک ربع تا بیست دقیقه ماشینتان روشن بماند. بدین ترتیب بسته های هوا از طریق رادیاتور خارج می شوند. سپس ماشین را با جک بالا ببرید.

هوا به طور طبیعی به بالا می رود، بنابراین با بالا بردن ماشین رادیاتور ماشین هم در بالاتر از بقیه رادیاتور قرار می گیرد و می توانید خارج شدن هوا از سیستم را تسریع کنید. با دقت، برای بالا بردن ماشین از جک استفاده کنید. اکثر ماشین ها جک دارند اما اگر ماشین شما نداشت از فروشگاه لوازم خودرو می توانید خریداری کنید. حتما قبل از بالا زدن ماشین درپوش رادیاتور را شل کرده و یا بردارید. در برخی ماشین های خاص، رادیاتور در جلوی ماشین قرار ندارد. اگر مطمئن نیستید رادیاتور خودرو تان کجا قرار دارد به دفترجه راهنمای آن مراجعه کنید

زمان انجام هواگیری رادیاتور خودرو

برای اینکه بدانیم چه موقع خودروی ما نیاز به هواگیری دارد، باید به هشدارهایی که خودرو نشان می‌دهد، توجه کنیم.

لازم است هر زمان که نسبت به ریختن آب در رادیاتور اقدام می‌کنیم، پس از آن عمل هواگیری را هم انجام دهیم، چراکه ممکن است به هنگام ورود آب به رادیاتور، هوا هم به آن داخل شود. علاوه بر این، هرگاه درجه آمپر اتومبیل بیش از حد بالا برود و ماشین داغ کند یا اصطلاحا جوش بیاورد، ممکن است خودرو به هواگیری نیاز داشته باشد.